hoe lang

Hoe lang duurt het vooraleer je beseft dat je een fout hebt gemaakt bij een aanwerving? Het korte antwoord is; altijd te lang.

Succesvolle bedrijven hebben (dure) fouten gemaakt bij het aanwerven van kandidaten en sommige zijn zelfs bereid om het toe te geven. Echter, hoe lang duurt het voor het bedrijf om tot de constatatie te komen dat de aanwerving een mismatch is? Anderzijds, hoe lang duurt het vooraleer de kandida(a)t(e) in kwestie beseft dat het niks wordt…

Onderzoek wijst uit dat één op twee op zoek is naar ander werk binnen het eerste jaar van tewerkstelling, omwille van “shift shock” of een zogenaamde mismatch in verwachtingen. In een commerciële context zou zich dat vertalen naar; datgene wat men mij heeft verkocht, is niet datgene wat men mij initieel heeft beloofd.

Hoeveel tijd en geld zouden bedrijven kunnen besparen indien dergelijke mismatches worden vermeden? Hoeveel menselijk leed zou er bespaard kunnen worden door “shift shock” drastisch terug te dringen? Zelfs als er maar een fractie aan mismatches in verwachtingen worden vermeden is de winst nog altijd gigantisch.