de ‘great stay’

an zwembad met palmbomen

Op sommige plaatsen in de wereld ervaart men momenteel ernstige HR-gerelateerde problemen. De ‘great resignation’, de ‘great reshuffle’ en de ‘great reset’. Problemen, of opportuniteiten, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt.

Los van het feit dat we in een geglobaliseerde wereld leven, trends extrapoleren van het ene continent naar het andere is niet per se voor de hand liggend. Kleine nuances maken dat een zogenaamde job-cultuur erg uiteenlopend kan zijn.

In België is slechts 8,1% van job veranderd in 2021, volgens Securex.

Dat is erg weinig. Zeker in vergelijking met andere landen in Europa. Als wij ook zo’n ‘great’ probleem hadden dan zou het de ‘great stay’ heten.

Met zo’n laag percentage aan mensen die van job veranderen zijn er een paar zaken die we kunnen doen.

Optie één. We zouden hen kunnen stimuleren om vaker van job te veranderen.

Optie twee. Anderzijds zouden we de ‘great stay’ echt super aangenaam kunnen maken. Als blijkt dat we weinig van job veranderen kunnen we er met zijn allen maar beter alles aan doen om het potentieel van iedereen die aan boord blijft te maximaliseren.

Geëngageerde medewerkers zijn productievere medewerkers.

Bedrijven kiezen dus best voor optie twee. In ieder geval.