superieur geluk

Het (felomstreden) riedeltje “people don’t quit a job, they quit a boss”, of een variant daarop, is ondertussen wel bekend. Een leidinggevende is uiteraard niet het enige aspect dat bepaalt of werknemers al dan niet opstappen, maar het beïnvloedt de beslissing wel degelijk.

Reden? Managers en leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor de job van de werknemer. Een job die ze, samen met het bedrijf, ontwikkeld hebben en dan pogen om werknemers erin te passen. Soms gebeurt ook het omgekeerde. Namelijk, een job die als het ware wordt ontworpen op maat van getalenteerde werknemers. Dat de leidinggevende dus effectief bepalend is voor het werkgeluk van werknemers wordt alsmaar duidelijker.

Onderzoek van NN en UGent stelt dat leidinggevenden een essentiële rol spelen in werkgeluk van de Belg. Wat Corona echter heeft geaccentueerd is een gebrek aan aandacht voor de mening en het welzijn van medewerkers.

Niet geheel onlogisch. Communicatielijnen werden in sommige gevallen langer, lees virtueler, hetgeen empathie niet altijd vergemakkelijkt.

Het onderzoek geeft een heleboel praktische tips om werkgeluk op te krikken. Zo luidt een van de aanbevelingen voor organisaties: zet in op de ontwikkeling van zogenaamde soft-skills bij medewerkers als volwaardige vaardigheden.

Een betere woordkeuze was misschien geweest, zet in op de doorontwikkeling van (verborgen) soft-skills. Die zachtere vaardigheden zijn natuurlijk inherent aanwezig. Het komt erop aan om ze eerst op te sporen bij de individuele werknemers in kwestie.

Makkelijk gezegd. Makkelijk gedaan.

Inzetten op de ontwikkeling van soft-skills vooronderstelt een aantal zaken. In de eerste plaats moeten de soft-skills duidelijk in beeld kunnen worden gebracht. Vervolgens moet zowel talent als leidinggevende in staat worden gesteld om hier, gestructureerd over in gesprek te kunnen gaan. Tot slot moet er ook een beeld gecreëerd worden van wat de huidige job, en eventueel andere jobs binnen de organisatie die passen in een carrièrepad, precies verlangen qua soft-skills.

Het talent engagement report van Kazi stelt talent en leidinggevende in staat om in een oogopslag een gevoel te krijgen inzake engagement, vertrekkende vanuit soft-skills. Een diepgaande analyse beschrijft niet alleen de kloof tussen de soft-skills van het talent en wat de job vereist, het geeft ook duidelijke richtlijnen om ermee aan de slag te gaan. Geïnteresseerd? Plan vrijblijvend een gesprek in.